El Dia Mundial Contra el Càncer: Prevenció i Detecció Precoç

febr. 4, 2020

El 4 de febrer, el món s’uneix per commemorar el Dia Mundial Contra el Càncer, una data crítica per augmentar la consciència i la comprensió d’aquesta malaltia devastadora. El càncer, que es caracteritza per l’aparició de cèl·lules anormals que es dividen sense control, és una de les principals causes de mort arreu del món. Tot i això, moltes formes de càncer es poden prevenir o detectar precoçment, i és això el que vol remarcar aquesta commemoració. Com es desenvolupa el càncer? El càncer es desenvolupa quan les cèl·lules normals es converteixen en cèl·lules anormals que es dividiran i crescràn sense control. Aquesta transformació pot ser causada per diversos factors, incloent la genètica i l’exposició a substàncies com les radiacions i el tabac. L’envelliment també augmenta el risc de càncer a mesura que els mecanismes de reparació cel·lular disminueixen amb l’edat. Algunes dades sobre el càncer Prop del 70% de les defuncions per càncer es produeixen en països amb ingressos mitjans-baixos. Els càncers més comuns inclouen el càncer colorectal, de pròstata, de mama, de pulmó i de coll uterí. El tabac és responsable del 22% de les morts per càncer. Vacunes com la del virus del papil·loma poden prevenir infeccions que causen càncer. El càncer té un cost econòmic substancial en l’assistència sanitària i les economies globals. Només el 14% de les persones que necessiten cures pal·liatives les reben. Prevenció i Detecció Precoç El 90% dels casos de càncer es podrien prevenir amb l’adopció d’hàbits de vida saludables. Això inclou mantenir un índex de massa corporal saludable, una dieta equilibrada rica en fruites i verdures, l’activitat física regular, i evitar el tabac i l’excés d’alcohol. És essencial realitzar les proves de detecció precoç del càncer que corresponen a la vostra edat i risc. Algunes d’aquestes proves inclouen la mamografia, la citologia o la prova de sang oculta en femta. El diagnòstic precoç pot salvar vides i augmentar les opcions de tractament efectiu. A Serveis Mèdics Penedès, estem compromesos amb la prevenció del càncer. Ofereixem programes de detecció precoç com les mamografies 3D per tomosíntesi i altres proves que poden identificar anomalies abans que esdevinguin un problema major. Estem aquí per ajudar-vos a mantenir-vos sans i realitzar les proves necessàries per a la vostra salut. En resum, el Dia Mundial Contra el Càncer ens recorda l’impacte d’aquesta malaltia i l’importància de la prevenció i la detecció precoç. La salut és el bé més preuat que tenim, i invertir en ella és una inversió que tots podem fer.