Què Ens Revela l’Estudi de l’Estructura Física dels Castellers?

gen. 20, 2020

La pràctica castellera és més que una simple tradició cultural a Catalunya. És una demostració d’unió, valentia i força humana que ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2010. Tot i que molts coneixen l’aspecte emocional i cultural de les torres humanes, pocs s’han endinsat en l’impacte que té en l’estructura física dels seus participants. Serveis Mèdics Penedès (SMP) va tenir l’oportunitat de col·laborar en un estudi que ha explorat precisament aquest aspecte. Un grup de professionals de les ciències de l’esport, del camp mèdic, i del món casteller es van unir per realitzar aquest estudi pioner sobre l’anàlisi de l’estructura física dels castellers. L’estudi es va centrar en tres àmbits importants: Somatotip i Proporcionalitat: Es va analitzar com els diferents tipus de cossos i proporcions físiques afecten la capacitat dels castellers per participar en la construcció de torres humanes. Els resultats mostren que, tot i la diversitat de somatotips i proporcions entre els castellers, la cooperació i l’entrenament permeten a persones de diferents formes i mides treballar juntes de manera eficaç. Avaluació de la Densitat Mineral Òssia: Es va examinar com la pràctica castellera podria afectar la densitat dels ossos, ja que aquesta activitat implica càrregues i pressió sobre les extremitats. Els resultats mostren que la densitat òssia dels castellers no difereix significativament de la de la població general. Això suggereix que la pràctica castellera no implica un risc especial per a la salut òssia dels participants. Relació entre Valors Antropomètrics i DXA: Es va realitzar una anàlisi en profunditat de diversos paràmetres antropomètrics i com es relacionen amb les dades de DXA, una tècnica d’imatge que mesura la composició corporal. Els resultats suggereixen que els castellers poden obtenir resultats similars als d’atletes d’elit en alguns esports, malgrat no tenir un entrenament tan intensiu. Aquest estudi va ser presentat a la ISAK’s World Conference 2018 i ha obert una finestra fascinant sobre com la passió i la cooperació poden superar les barreres de la forma física en l’àmbit casteller. És un exemple de com la ciència pot il·luminar els misteris de les tradicions culturals i com els esforços col·lectius poden donar lloc a resultats increïbles. El futur de la recerca en aquest camp és emocionant i SMP espera seguir col·laborant en aquest tipus d’estudis que uneixen la cultura, la ciència i la salut.