SMP crea un programa de detecció precoç de càncer de colon i recte

Servei d'avisos gratuït per a renovar el carnet
Servei d’avisos gratuït per a renovar el carnet de conduir
20/03/2019
Rehabilitació (Central)
Certificats d’excel·lència pel servei de rehabilitació de SMP
12/04/2019

SMP crea un programa de detecció precoç de càncer de colon i recte

Programa de prevenció del Càncer de colon i recte

Serveis Mèdics Penedès ha engegat, des de qualsevol dels seus 5 centres, una campanya de prevenció per la detecció precoç de càncer de colon i recte, adreçada a totes les dones i homes majors de 35 anys o que tinguin predisposició genètica per antecedents familiars. El programa es realitza de manera totalment gratuïta i és extensiva a tothom que vulgui participar-hi, sigui o no pacient de SMP.

El fet que sigui una malaltia que no presenta símptomes en la majoria dels casos, és un dels motius principals pels quals SMP ha dissenyat aquest programa amb un objectiu específic: la detecció precoç en fases inicials per evitar-ne la degeneració cel·lular. D’aquesta manera, es pot evitar que la malaltia evolucioni i assoleixi fases avançades i, conseqüentment, reduir el nombre de casos irreversibles al Penedès i al Garraf.

Què és el càncer de colon i recte?

És un dels càncers més freqüents al nostre país i en igual afectació tant en homes com en dones.  Es detecten més de 30.000 casos nous a l’any a l’estat espanyol. La majoria de vegades es desenvolupa a partir de pòlips a l’interior del còlon o recte. Detectat en fases poc avançades, és més fàcil de tractar.

 

Quins són els seus símptomes?

  • Aparició de sang rectal o a les deposicions
  • Canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes.
  • Fatiga o cansament continuats.
  • Pèrdua de pes inexplicable.
  • Malestar abdominal persistent, tipus rampes, gasos o dolor.

Fes prevenció, en la majoria dels casos, aquest càncer no presenta símptomes.

 

Com participar-hi?

El programa consisteix en realitzar una prova per la detecció de sang oculta en femta.

Per a participar-hi, només cal dirigir-se al centre de SMP més proper per recollir el material necessari i on s’explicarà al pacient com s’ha de realitzar la prova. Una vegada recollida la mostra, s’ha de retornar al centre on serà analitzada i els resultats seran informats al pacient. SMP recomanarà realitzar una colonoscòpia posterior al resultat de la prova si aquest és positiu.

La colonoscòpia és una prova que consisteix en explorar el revestiment del còlon i el recte i ens permet prevenir el càncer extirpant pòlips que podrien esdevenir malignes. En cas de detectar pòlips amb la colonoscòpia, es determinarà la data de la propera exploració.

Si es detecta a temps, evitem la seva progressió

Mitjançant aquesta campanya i gràcies a les dades estadístiques que es podran recopilar, SMP vol realitzar, a més a més, un estudi sobre la prevalença del càncer de còlon a Vilafranca del Penedès, del qual està previst que es presentin els resultats després d’un any d’execució del programa.

 

Veure el document explicatiu en PDF del programa de prevenció de SMP.