SMP col·labora en un estudi sobre l’anàlisi de l’estructura física dels castellers.

Participants primer torneig SMP solidari hoquei patins
Primer Torneig SMP Solidari d’Hoquei Patins.
03/01/2020
Prevenció i detecció precoç del càncer
La importància de la prevenció i la detecció precoç del càncer
04/02/2020

SMP col·labora en un estudi sobre l’anàlisi de l’estructura física dels castellers.

Estudi sobre l'anàlisi de l’estructura física dels castellers.

Des de Serveis Mèdics Penedès, estem molt orgullosos d’haver pogut col·laborar i aportar el nostre coneixement com a professionals mèdics a aquest estudi sobre l’anàlisi de l’estructura física dels castellers.

Més concretament, els aspectes analitzats en aquest estudi són el somatotip, la proporcionalitat i la densitat òssia dels castellers.

Com bé és conegut, la pràctica castellera és patrimoni cultural immaterial de la humanitat des del 2010. Però no només és un fet cultural, sinó que la metodologia que s’implanta per a poder construir les torres humanes està basada en una gran organització, composta per grups de persones de totes les edats i tamanys.

“Gent amb voluntat, força, equilibri i seny defineixen a un bon casteller”

S’han realitzat molts estudis sobre la relació entre l’estructura humana i la funció – cineantropometria-, però, desafortunadament, no n’existeix cap basada en els castellers. És més, inclús amb el risc que pot sofrir el cos a l’hora de realitzar aquesta activitat, tampoc s’ha investigat sobre com afecta a l’esquelet la construcció d’aquestes torres humanes.

Per aquest motiu, un grup de professionals del sector de les ciències de l’esport, del sector mèdic, on hi ha col·laborat SMP, i del món casteller, han realitzat un estudi que es va presentar a la ISAK’s World Conference 2018. L’eix principal de l’estudi es basa en l’anàlisi de l’estructura física dels castellers per tal d’optimitzar la seva salut i rendiment aprofundint en els següents temes:

• Somatotip i proporcionalitat.
• Avaluar la densitat mineral dels ossos.
• Analitzar la relació entre alguns valors antropomètrics i el DXA.

La discussió abstreta d’aquest estudi es basa en que, d’una banda, els valors que defineixen l’estructura física (talla, forma, proporció i composició del cos) de la majoria dels castellers, són similars als atletes d’elit d’alguns esports. D’altra banda, l’estructura física i la capacitat funcional, podria ser considerada, genèticament, un dot, ja que els castellers no entrenen tant com els atletes d’alt rendiment.

PDF estudi de somatotip, proporcionalitat i densitat òssia dels castellers.