Prevenir accidents i lesions amb petards

Testos Covid empreses
Tests de Covid-19 per a empreses
08/06/2020
Targeta serveis SMP
La targeta de serveis de SMP
07/07/2020

Prevenir accidents i lesions amb petards

Prevenir accidents amb petards

Gaudir saludablement de la revetlla de Sant Joan

La nit de Sant Joan és anomenada, segons el refrany, com “la nit més tronera de l’any”. Tot i així, la celebració del 2020 serà una mica diferent a les anteriors ja que encara estem en plena pandèmia del Coronavirus.

Recent estrenada l’etapa de represa a Catalunya, la normativa marcada per a les festes de Sant Joan d’enguany contempla celebracions menys massives com a principal mesura de precaució. Les festes particulars podran reunir un màxim de 20 persones, les celebracions organitzades en llocs tancats podran ser de 80, i les que s’organitzin en llocs oberts podran encabir un màxim de 800 persones assegudes i mantenint la distància de seguretat de dos metres.

No obstant això, els grans protagonistes de la Revetlla seguiran essent els petards i els focs artificials que, normalment, il·luminen i ressonen durant tota la nit festiva.

Però és important fer un bon ús del material pirotècnic per evitar accidents que puguin provocar-nos danys a nosaltres o a la gent que ens envolta.

Així doncs, a continuació, us deixem alguns consells per a prevenir accidents i lesions provocats per petards i poder gaudir saludablement d’una de les nits més festives de l’any.

 

 

Com podem evitar accidents amb petards?

  • Mantenir els petards allunyats de la cara i el cos.

Quan encenem el petard, ens hem d’apartar per agafar una distància prudencial per quan exploti.

En cap cas s’ha d’encendre el petard sostenint-lo amb la mà; si no està en bon estat, podria explotar abans causant-nos danys assegurats.

I en dies com avui, compte amb la mascareta! Ara és un element més de la nostra vestimenta habitual, així que hem d’evitar que les espurnes dels petards hi saltin a sobre i ens cremem.

 

  • Llençar petards de manera segura.

Sota cap condició s’han de llençar petards deliberadament contra res ni ningú.

Tanmateix, hem de controlar des d’on els llencem perquè no impactin contra ningú o podríem provocar danys a alguna altra persona. És a dir, evitar fer-ho des de cotxes en marxa, finestres, balconades, etc.

 

  • Els gels hidroalcohòlics, ben lluny quan tirem petards.

De la mateixa manera que la mascareta, aquests dies també ens acompanya, generalment, un pot de gel hidroalcohòlic per a netejar-nos les mans. Si en portem a sobre i tenim la intenció d’encendre petards, el que farem primer de tot és apartar-lo de nosaltres. Aquest líquid és molt inflamable i la reacció amb el petard pot ocasionar conseqüències greus.

 

  • Protegir-nos els ulls.

Els ulls són una de les zones que reben més lesions a causa dels petards i, algunes, poden ser irreversibles.

Una gorra o unes ulleres de seguretat són una bona opció per a protegir-nos de lesions oculars. La visera de la gorra i les ulleres serveixen de barrera per a les partícules i guspires que salten dels petards i que poden entrar-nos dins de l’ull provocant-nos alguna cremada o un traumatisme ocular més greu.

 

  • No fer explotar petards dins de recipients tancats.

Col·locar petards perquè explotin dins d’ampolles, llaunes, totxanes, escombraries o altres recipients tancats faran saltar metralla que pot ser perillosa si impacta contra el nostre cos.

Són experiments imprudents amb els quals no tenim el control de l’explosió del petard.

 

  • No posar-se els petards a la butxaca.

Si son defectuosos o están en mal estat podrien explotar accidentalment. La millor manera de guardar-los durant la celebració és en una motxilla o bossa i, sobretot, evitant que toquin el cos.

 

  • Evitar tocar el petard si no s’encén.

Si el petard no explota no ens hem d’apropar a la metxa per veure què li passa. Restarem durant mitja hora sense tocar-lo, ja que algun petard, a vegades, pot arribar a explotar al cap de 20 minuts. Passada aquesta estona, el deixarem remullat amb aigua per prevenir del tot l’explosió.

 

  • Comprar els productes pirotècnics en establiments autoritzats.

Sempre hem d’adquirir el material pirotècnic en establiments autoritzats i seguir les instruccions d’ús que marquen els envasos. D’aquesta manera, ens assegurem que disposen de garantia de seguretat i ens evitem possibles accidents.