Ampliació del servei de rehabilitació al Complex Aquàtic

SMP Patrociandor del concert Rèquiem de Mozart
23/11/2017
SMP
SMP Patrocinador de la Jornada Eldine
19/03/2018

Ampliació del servei de rehabilitació al Complex Aquàtic

Serveis Mèdics Penedès amplia la seva àrea de rehabilitació iniciant un projecte conjunt amb el Complex Aquàtic de Vilafranca. Es tracta principalment de reforçar aquest servei amb les instal·lacions del Complex on disposen de màquines d’última generació per treballar i enfortir la musculatura abans de practicar esport. També es farà ús de la piscina de la qual disposen, on en determinats casos es requereix d’un tractament més conservador per tal de potenciar les zones musculars afectades per a certes lesions.

Tant els fisioterapeutes de SMP com els del Complex Aquàtic estan en permanent contacte per estudiar l’evolució dels pacients i definir quina és la millor opció per la seva òptima recuperació.

A continuació deixem una breu explicació de la coordinadora del Servei de Fisioteràpia del Complex Aquàtic de Vilafranca, Mar Romeu Estruch, on ens explica en què consisteix aquest projecte comú i quines han estat les seves sensacions.

Aquest any hem iniciat una col·laboració amb el Servei de Fisioteràpia de Serveis Mèdics que ens implica dos nivells de treball diferenciats.

Per un costat els pacients que venen a fer Teràpia Aquàtica. En aquest grup, s’inclouen pacients que tenen patologies amb dolor, amb edema, amb altres lesions afegides que limiten el treball en sec (exemple: la rehabilitació d’una artroscòpia de maluc en una persona que ja té dolor habitual per hèrnies discals lumbars) o els pacients que encara no poden treballar amb una càrrega total.

El que ens permet el treball a l’aigua és fer un treball sense impacte ni sobrecàrrega articular, fer un drenatge dels edemes, millorar la mobilitat articular i sobretot, avançar fases de rehabilitació. Quan una persona no pot fer càrrega total, a dins l’aigua ja pot caminar i fins i tot córrer, quan a fora es treballa la mobilitat a dins ja es pot treballar la força. Quan a fora es treballa la força a dins ja es pot treballar la resistència…i així fins arribar a una readaptació a l’esforç, la fase final de tota rehabilitació completa.

En segon lloc els pacients que venen a fer un treball més analític al gimnàs. En aquest grup s’inclouen tots aquells pacients que estan en fases finals del seu tractament, que necessiten d’un plus de tonificació i de propiocepció i d’una readaptació a l’esforç. En aquests casos utilitzem les màquines de tonificació, majoritàriament les màquines e-gym d’última generació que ens permeten fer un treball més estabilitzador, conscient i adaptat a la força particular de cada pacient.

I també utilitzem les màquines de cardio que combinem en funció de la patologia i sobretot del tipus d’esport que la persona recuperarà quan acabi aquesta rehabilitació i torni a la seva activitat esportiva habitual. El nostre objectiu és aconseguir que el pacient recuperi la forma física que tenia en el moment anterior a la seva lesió.

El ventall de lesions a tractar és ampli, i va d’entorsis de turmell, rehabilitacions post-quirúrgiques, tendinitis i síndromes subacromials, recuperació de genolls amb condropaties rotulianes i meniscopaties, lumbàlgies,…en realitat, tota patologia és apta per treballar en algun dels dos grups.

Finalment comentar que està sent una experiència molt gratificant i estem obtenint els resultats esperats. Els pacients aquàtics estan molt contents perquè veuen com la seva limitació és molt menor dins la piscina i això els hi crea motivació per continuar. Per altre banda les sensacions dels pacients que han iniciat el treball del gimnàs son molt bones, ja que es veuen rehabilitats en un 100% i veuen com el seu dolor acaba desapareixent gràcies al augment del moviment i la força i poden deixar enrere d’una manera més ràpida i efectiva les seves lesions i els temps de repòs que aquestes implicaven.

Complex Aquàtic: Rehabilitació