La mamografia 3D millora un 30% el diagnòstic precoç del càncer de mama

La biblioteca de Sant Sadurní ja és un espai cardioprotegit gràcies a un acord entre l’Ajuntament i Serveis Mèdics Penedès
24/02/2021
Serveis Mèdics Penedès dona suport a la creació de dues noves “startups” per a l’envelliment actiu i saludable
09/03/2021

La mamografia 3D millora un 30% el diagnòstic precoç del càncer de mama

La Unitat de Mama de Serveis Mèdics Penedès (SMP) ha incorporat un aparell per realitzar mamografies en tres dimensions per tomosíntesi que proporciona un diagnòstic molt més precís i fiable sense la necessitat de repetir proves. Aquesta tecnologia d’última generació, instal·lada al centre mèdic que SMP té a Vilafranca del Penedès, incrementa fins un 30% la fiabilitat en el diagnòstic, segons explica la doctora María Teresa Álvarez, radiòloga especialista en mama de la Unitat de Mama de SMP, cosa que permet detectar a temps tumors malignes i tractar-los en una fase més prematura. A diferència de la mamografia convencional, la 3D crea una imatge molt més precisa i permet detectar tumors molt més petits i amb un menor temps d’exposició, cosa que redueix la dosi de radiació que rep la pacient. A més, SMP disposa també d’un dels pocs aparells de ressonància de mama que facilita una exploració més minuciosa que permet descobrir possibles afectacions difícilment detectables amb tecnologia convencional.

La Unitat de Mama de SMP també utilitza tecnologia de precisió per realitzar les biòpsies i puncions, emprant agulles semiautomàtiques que proporcionen més quantitat de teixit per analitzar i són menys agressives que les convencionals. D’aquesta manera, apunta la doctora Sandra Tadeo, radiòloga experta en mama i responsable de les proves que requereixen cirurgia, la disponibilitat de més teixit permet que les anàlisis del laboratori siguin més precises i, per tant, el diagnòstic més ràpid i segur.

L’anàlisi de teixits que permet confirmar la presència d’una patologia cancerosa, SMP la processa als laboratoris Eldine, que dirigeix la doctora Àngels Fortuño, metge especialista en anatomia patològica. Tecnologia d’avantguarda com la biòpsia cilindre i la citologia PAAF (Punció Aspirativa amb Agulla Fina) permeten fer un primer diagnòstic de certesa d’un tumor maligne. A través de tècniques de biologia molecular i proves genòmiques d’última generació que analitzen fins a 50 gens amb valor predictiu per a càncer de mama aconseguim determinar qui és el tractament més efectiu i, a la vegada, menys agressiu per a la pacient.

 

Tres dones al capdavant de l’equip

L’equip mèdic que encapçala la Unitat de Mama de SMP l’integren tres dones: les doctores María Teresa Álvarez, metge especialista en radiologia, Sandra Taedo, radiològa especialista en mama, i Àngels Fortuño, especialista en anatomia patològica. Cadascuna des de la seva especialitat i experiència es complementen per oferir un servei d’atenció i diagnosi integral pioner al Penedès.