La importància de la prevenció i la detecció precoç del càncer

Estudi sobre l'anàlisi de l’estructura física dels castellers.
SMP col·labora en un estudi sobre l’anàlisi de l’estructura física dels castellers.
20/01/2020
Alimentació per reforçar sistema immunològic
Consells alimentaris per reforçar el sistema immunitari
18/03/2020

La importància de la prevenció i la detecció precoç del càncer

Prevenció i detecció precoç del càncer

El 4 de febrer se celebra el dia mundial contra el càncer, una de les principals causes de defunció al món. Però, coneixem la importància de la prevenció i la detecció precoç d’aquesta malaltia?

Com es desenvolupa el càncer?

El càncer és una malaltia que ens afecta a tots: homes, dones, nens i nenes de totes les edats. A més, representa una càrrega enorme per als pacients, les famílies i la societat.

El càncer es caracteritza per la transformació de cèl·lules normals en cèl·lules anormals. Les cèl·lules normals es divideixen i moren durant un període de temps programat, en canvi la cèl·lula cancerosa o tumoral no té la capacitat de morir i per tant es divideixen, creixen i es disseminen sense control en qualsevol part del cos. L’augment d’aquest nombre de cèl·lules arriba a formar unes masses, anomenades tumors, que en la seva expansió poden destruir i substituir als teixits normals.

 

Aquestes alteracions són el resultat de la interacció entre els factors genètics del pacient i agents externs com les radiacions ultraviolades i ionitzants, els components del fum de tabac, els contaminants dels aliments, l’arsènic o determinats virus, bacteris i paràsits.

 

L’envelliment és un altre factor que provoca l’aparició del càncer. La possibilitat de sofrir d’aquesta malaltia augmenta moltíssim amb l’edat a causa de l’acumulació de factors de risc de determinats tipus de càncer. A més, aquesta acumulació s’uneix amb la pèrdua d’eficàcia dels mecanismes de reparació cel·lular que sol ocórrer amb l’edat.

 

Algunes dades sobre el càncer…

 • Prop del 70% de les defuncions per càncer es produeixen en països amb ingressos mitjans-baixos.
 • Els càncers més comuns són: colorectal, pròstata, mama, pulmó i coll uterí.
 • El tabac provoca gairebé el 22% de les defuncions de càncer i, per tant, sense fumar es pot evitar.
 • Les vacunes poden protegir de virus que provoquen càncer, com el virus del papil·loma o l’hepatitis B.
 • El càncer és una càrrega econòmica en l’àmbit mundial a causa dels costos que implica.
 • Només el 14% de les persones que necessiten cures pal·liatives reben aquest servei.

 

Prevenció i detecció precoç del càncer

El 90% de casos de càncer són causats per hàbits poc saludables. Aproximadament un 30% de les morts per càncer són degudes a factors de risc conductuals i dietètics, així que moltes defuncions, es podrien evitar. Quins són aquests hàbits poc saludables que ja tots coneixem?

 • Un índex de massa corporal elevat.
 • Dietes desequilibrades, amb ingesta pobra de fruites i verdures i excés d’aliments processats.
 • Una vida sedentària.
 • El consum de tabac i el consum d’alcohol, sent aquest últim el més important.

Entre el 30% i el 50% dels càncers es poden prevenir adoptant hàbits saludables.

Els càncers causats per infeccions víriques són responsables de fins a un 20% de les morts als països amb un nivell d’ingressos mitjà – baix. De fet, més del 60% dels nous casos anuals del món es produeixen a Àfrica, Àsia, Amèrica Central i Sud-amèrica. En aquestes regions es representa el 70% de les morts per càncer en el món.

Alguns tipus de càncer es poden detectar, tractar i curar primerencament. Fins i tot en la fase terminal de la malaltia, es pot alleujar el sofriment del pacient amb les cures pal·liatives adequades.

Una de les prevencions més importants és realitzar-se les proves diagnòstiques de detecció precoç del càncer. En determinats càncers és crucial que es detecti com més aviat millor.

Alguns exemples de proves diagnòstiques i quan és recomanable realitzar-les, en pacients de baix risc, són:

 • Mamografia: dones a partir dels 40 anys, 1 vegada l’any, pel càncer de mama.
 • Citologia o prova del VPH: cada 3-5 anys per al càncer de cèrvix.
 • Prova de sang oculta en femta: dels 50 als 69 anys per al càncer de còlon i recte.

En el cas d’antecedents familiars o pacients amb condicions més propenses, la regularitat de les proves serà més espaiada.

 

Com et podem ajudar a SMP?

A SMP volem conscienciar als nostres pacients de la importància de la prevenció. Per això, tenim engegats alguns programes preventius del càncer als nostres centres, com el de detecció precoç del càncer de còlon i recte i el de detecció precoç del càncer de mama. Per aquest últim, fa uns mesos vam incorporar la mamografia 3D per tomosíntesi a les proves diagnòstiques per a la prevenció del càncer de mama. Aquest tipus de mamografia permet abarcar imatges de tota la mama amb més concreció i, per tant, el diagnòstic que ens deixa és molt més precís i fiable.